Esetleg nincs, de mégis gazdagabb vagy, mint bárki más 

Az anyagi javak - ez jut eszébe az emberek 95%-nak, ha meghallja a "vagyon" szót. A fogalma pedig egyetlen mondattal összesítve:

A vagyon egy jogalany pénzben meghatározható javainak összessége. 

Maradék 5% az az idealista tartomány, akiknek nem egyből a pénz ugrik be, hanem a szintén kemény munkával és kitartással megszerzett egyéni értékek, az, amit nem lehet csak úgy elvenni....

Aki számviteli egyenleteket, vagy talán a negatív hozzáállás másodfokú függvényéről szeretne olvasni, az jobb, ha továbbkattint, mert ez a bejegyzés nem arról szól. :)

vagyon pénz emberség lélek gondolatok

Igen, tudom, hogy mindennek alapja a pénz lehet(ne), de nézzünk ennél egy kicsit tovább. Ha nem emberből lennénk, hanem inkább robotként léteznénk, még igaznak is találnám, hogy a pénz boldogít.

vagyon pénz emberség lélek gondolatok

Szép dolog, ha valaki vagyonos, örülök is neki, de a sok pénzen felül az igazi és nagybetűs VAGYON számomra inkább az emberi értékek.
(Azzal aztán tényleg nem mindenki rendelkezik... főleg manapság, és nem, nem kesergés, csak ez az igazság. )

Sokszor gondolkodom azon - és akinek nem inge nem veszi magára - hogy hol törik meg az ember, amikor nagy vagyonra tesz szert. 
Miért lesz fösvény?Miért felejti el, hogy honnan jött, kik voltak a barátai, stb? Miért nem vesz tudomást arról, hogy a legnagyobb gazdagság belül van, és nem a csillogásban?

Szép a fényes,piros alma, de ha belül rohad, akkor már nem olyan finoman roppanós....

Vajon tényleg a pénz az igazi vagyon?

vagyon pénz emberség lélek gondolatok

A jószívűség, segítőkészség, vagy csak a minden ok nélküli mosolygásra való hajlam - ezek felérnek az összes zöldhasúval.

Nézzünk pár példát a  pénz mentes "vagyoni" esetekre:

- Kifizetődő, amikor egy olyan ügyintézőt kapsz az egyetemen, aki tényleg segít és mindent megpróbál a problémád elhárításában.
- Amikor egy tanár nem szemétkedik veled hétfő reggel, és az esetek többségében érdkefeszítően adja le a tananyagot.
- Amikor magadhoz veszel egy állatot és gondoskodsz róla (macska, kutya, róka, stb.), aki veled él és minden szeretetét neked adja. 
- Amikor van egy olyan családtagod, barátod, aki még a legrosszabb napjaidon is szeret, nem pedig rádb***a az ajtót, hogy "hagggyá' máá'! "
- Amikor végre eljutsz a bakancslistád egyik állomásához, ott vagy, érzed, átéled... 

Sorolhatnám ezeket még órákig, de nem ez a fontos része. 
Ezeket a dolgokat senki, még az állam sem tudja elvenni Tőled. A megélt jó - és rossz Pillanatok csakis kizárólag a TIÉD.  

Ellentétben a pénzeddel, a vagyonoddal  - állandóan el kell költened valamire. Étel, ital, ruhák, számlák, kikapcsolódás, megélhetés... 
A pénz körforgás - megkapod, visszaadod és így tovább. Ha szerencsésebb vagy, esetleg ügyesebb az átlagosnál, több üti a markod, mint amennyit el kell engedned.

Szóval, Neked mi is az igazi Vagyonod?

vagyon pénz emberség lélek gondolatok

Igaz, azért jó elábrándozni, mi lenne, ha megnyerném a lottó főnyereményt. 
Bár magamat ismerve, miután megvan a családi ház-autó-üzleti befektetés, és nagy  utazások, valószínűleg barátaim és családtagjaim álmainak egy részének megvalósulása után, menne jótékony célokra.

 

vagyon pénz emberség lélek gondolatok

Nem tagadom, önző vagyok, ezért tennék először magamért/magunkért, mert senki sem tökéletes.  
Aki pedig az lenne.... nos ő pedig idegesítő :D (na jó, nem!)


Te mit tennél a pénzeddel, ha legalább annyi lenne neked is, mint Dagobert bácsinak? :)

vagyon pénz emberség lélek gondolatok