Az a hihetetlen, hogy....

Ugyanolyan átlagos dátumnak  tűnik, mint bármelyik másik, de ezen a napon mégis sok érdekes dolog történt az elmúlt évek(századok és ezredek) folyamán.

Ma 7 darab történést emeltem ki ezek közül, kezdjük is a legkorábbival.

52 éve John Lennon sikeresen megírta a KRESZ-tesztjét. :D
 

67 éve mutatták be a Walt Disney Hamupipőkéjét.
Azóta is nagy népszerűségnek örvend, számos változatban dolgozták fel, manapság is a gyerekek (leginkább lányok) egyik kedvenc meséjének számít.
 

86 éve jelent meg az első Drakula film.
A produkció rendkívül sikeres volt, Lugosi Béla formálta meg a híres-rémes  címszereplőt. 
 

114 éves a Teddy mackó!


A 20. század elején Margarete Steiff megalkotta az első plüss maciját, ami a "55 PB" nevet kapta, és unokaöccse, Richard Seiff megpróbálta New Yorkban értékesíteni, de sajnos nem bizonyult jövedelmező üzletnek.


Majdnem ugyenebben az időszakban alkotta meg az első "Teddy bear"-t  Rose és Morris Mitchom. Ennek a mackónak a története kicsit érdekesebb:
Történt ugyanis, hogy1902 novemberében Theodore Roosevelt hivatalos volt a Mississippi–Louisiana-határvita rendezésére összehívott konferenciára, melynek szünetében elment a tiszteletére rendezett vadászatra. Nem sikerült nagyvadat lőnie, ezért egy híres medvevadász elfogott neki egy fekete medvebocsot, és kikötözte egy fűzfához - könnyű célpont lett volna. 
Az elnököt ezzel szemben ez a cselekedet megbotránkoztatta, és azonnali szabadon eresztését követelte. Egy híres karikatúra is megjelent a jelenetről:
 

Morris, brooklyni cukorkaboltos a karikatúra alapján csinált egy kitömött mackót s kitette a kirakatába, nyakában táblával: Teddy’s bear, vagyis Teddy mackója.
Ráadásul Theodore Roosevelt az újraválasztási kampány körutján a teddy bear kabalája nélkül már egy lépést sem tett. Szerencsét is hozott neki, és újraválasztották.
 

(A képt természetesen szerkesztett!!! :) )

249 éve először készítettek és kezdték el reklámozni a mustárt.
 

453 éve ezen a napon megszületett Galileo Galilei olasz csillagász, a távcső első hozzáértő felhasználója.
Felfedezte a Jupiter négy nagy holdját (Galilei-holdak), mellyel Arisztotelész azon tételét cáfolta, miszerint minden keringő égitest központja a Föld.
 

És az utolsó érdekesség:
"Ismerd meg önmagad!"
2416 éve ítélték halálra Szókratész görög filozófust.

 

Vele kezdődött a görög filozófia klasszikus korszaka, valamint őt tekintjük a nyugati filozófia és az autonóm filozófiai etika megalapítójának.
Nem alapított iskolát, hanem sétálva, beszélgetve vezette rá céltudatos módszerével hallgatóit az erkölcsi igazságok felismerésére. Párbeszédjein keresztül hatolt az emberi lélek mélységéig és onnan vezette rá az adott személyt a megoldásokra. Lehet, hogy az elején az illető meg volt győzödve saját igazáról, de a végére belátta, hogy miben is tévedhetett. 

A szókratészi irónia azt az eljárást jelenti, amikor Szókratész úgy állítja be, hogy érdeklődik beszélgetőpartnereinél valami iránt, hiszen ő nem tud semmit, de persze a beszélgetés során hamar világossá válik, hogy sokkal alaposabban átlátja a beszélgetés tárgykörét, mint azok, akikkel szóba elegyedik. 

Ezért mondta, hogy az igazi tudás erény és – a tudatlanság gonoszság. Nála a tudás nem észbeli ismeretet jelentett, hanem jóra való képességet vagy képtelenséget. Azt hirdette, hogy a boldogság az erényben van, és a boldogtalanság a gonoszban. Az erény nem eszköz a boldogság elérésében, hanem maga a boldogság.

Ellenzői azzal vádolták, hogy rossz hatással van a fiatalokra. Saját írásos műve nem maradt fenn, elsősorban tanítványa, Platón Állam és Törvények dialógusaiból, Xenophón kortársa műveiből, illetve Arisztophanész és Arisztotelész írásaiból ismerjük.

Halála:
Szókratész azt hirdette, hogy a törvény ellen lázadni nem szabad, és a rossz törvényt is meg kell tartani. Csak egyszer került konfliktusba önmagával, mikor irigyei és ellenfelei halálra ítélték istentelenség vádja miatt, mivel azt állította, hogy a bálványok nem istenek. Leghűségesebb tanítványa, Kritón, meg akarta szöktetni. Ő bele is egyezett, ám szökés közben egyszercsak  megállt, mert megszólította a lelkiismerete (daimonja), amely ezt mondta neki:

„Szókratész, te mindig azt hirdetted, hogy a rossz törvényt is meg kell tartani. Most téged hamisan halálra ítéltek, ha te most megszöksz a törvényes ítélet végrehajtása elől, akkor egész életed tanítását megdöntöd, hiteledet veszted”.

Visszament a siralomházba és megitta a számára elkészített bürökfőzetet. 
Haláláig hitt elveiben, és tanításai - habár nem vetette pergamenre őket - mai napig fennmaradtak.

"Sose várd a jövőtől, miként a bolond várja a folyóparton, hogy a víz lefolyjon egyszer. Mert a folyó, akárcsak az élet, örök, miközben pillanatról pillanatra más és más."