Igen, ma van....és létezik egyáltalán olyan ember, aki nem szereti a pizzát?! :D

Aki azt mondja, hogy igen, szerintem ő nem mond igazat!


Nagyszerűsége az egyszerűségében rejlik. 
Február 9 - én ünnepeljük a pizza világnapját. 
A mai napon én is "ünnepeltem", tehát sütöttem vacsorára egy ilyen finomságot. A receptet meg is osztom veletek, de előbb nézzük meg, mi is a története ennek a rendkívül népszerű ételnek:

"A legenda szerint századokkal ezelőttre nyúlik vissza a pizza története. Egyszer egy szegény vándorlegény kopogtatott egy olasz falucska háza ajtaján. Senki nem volt épp otthon, csak a gazdasszony, de az is nagy munkában, kenyérdagasztás közben. Akkoriban úgy illett, hogy ennivalóval kínálják a vendéget. Csakhogy szegény háziasszony bajban volt, mert semmi étel nem volt otthon -  még kenyér se - hisz a tészta is épp kelt. Szerencsére eszébe jutott a megoldás. Lecsípett egy kis darabot a kenyértésztából, megpakolta a kamrában talált maradékokkal, zöldséggel, paradicsommal, maradék juhsajttal és betette a kemencébe. 

Mikor megsült, feltálalta a világ első pizzáját."

Ezer hála a gazdasszonynak!!!

pizza pizza világnapja pizza története recept történet világnap február 9

Alapja egy kelt tésztából készült vékony lepénykenyér, melyet paradicsom vagy tejföl alapú szósszal borítanak, és erre különféle feltétek kerülnek, (a leggyakoribbak a különféle zöldségek, gomba és felvágottak), a tésztát végül reszelt sajttal szórják meg és sütőben megsütik. Jellegzetes fűszere az oregánó. A neve eredetileg különféle, kelt tészta alapú ételeket jelentett, valószínűleg a picea szóból ered, amit a rómaiak a kemencében sütött kenyérre használtak, de az is lehet, hogy a latin pincere (összegyúrni) szóból származik. 

pizza pizza világnapja pizza története recept történet világnap február 9

 Az ókori római pizzaféleségek még nagy mértékben különböztek a maiaktól.
A 19. századig az úgynevezett fehér pizzák készültek. A pizza tésztát tejföllel, vagy zsírral kenték meg, erre az alapra tették a feltéteket. A paradicsomot ekkor Európában még nem ismerték, majd jó ideig mérgezőnek hitték, és nem használták étkezéshez, a 18. század végére azonban elterjedt, és Nápoly környékén elkezdték ezzel ízesíteni a pizzákat. Az új ételfajta nagy népszerűségre tett szert és helyi nevezetességnek számított. Kb. 1830-ig utcai árusok árulták a pizzát, s nem kis jelentősége volt a társadalom szempontjából is: így fértek hozzá a legszegényebbek is, általában csak ezt tudták enni.

1830 körül aztán megnyílt az első igazi pizzéria, az Antica Pizzeria, ami szintén működik a mai napig, ezen a néven, ugyanott, Nápolyban a Via Port’Alba 18. szám alatt. A modern pizza feltalálását a nápolyi Raffaele Espositónak tulajdonítják, aki az 1780-ban alapított és ma a Pizzeria Brandi néven még mindig működő sütődében dolgozott.
 A pizza az olasz nemzeti színekben készült: zöld (bazsalikom), fehér (mozzarella) és piros (paradicsom), és készítője a királynéról, Margheritának nevezte el. Ebből alakult ki a mai pizza. A 19. században az olasz bevándorlók magukkal vitték a pizzakészítés mesterségét Amerikába, ahonnan az 1950-es években indult világhódító útjára.
Az igazi olasz pizza tésztáját általában vékonyra nyújtják, és kevés feltétet tesznek rá. Alapja a legtöbb esetben (az ún. fehér pizzákat leszámítva) az oregánóval fűszerezett paradicsomszósz, valamint a mozzarella sajt. A végeredmény egy fenséges és egyben egyszerű étel, amiért mindmáig milliók rajonganak, és napjaink ételkultúrájának elidegeníthetetlen részét képezi. 

(Forrás: http://www.toscanapizza.hu/pizza.php)

pizza pizza világnapja pizza története recept történet világnap február 9

Ha mindez felkeltette az érdeklődésed, vagy csak egy jó receptre vágysz, akkor nézzük is a hozzávalókat:

  1. 40 dkg liszt
  2. 2 teáskanál só
  3. 1 ek (olíva)olaj
  4. élesztő - 1 pici csomag fele
  5. 2,5 dl langyos víz (1 bögre)

Az élesztőt felfuttatod a vízben. Tejjel is készítheted, ha szeretnéd. Amíg tart ez a folyamat, kiméred a hozzávalókat és összekevered - én egy kis bazsalikomot, vagy oregánót is szoktam a tésztába keverni, elég jó ízt ad neki. ;)
Ezek után hozzáadod az élesztőt és jól összegyúrod. FONTOS, hogy a tésztád ne legyen nyúlós, hanem inkább ruganyos. Ha nyúlik, adj hozzá még egy kis lisztet*.

*Diétázok nyugodtan használhatnak teljes kiőrlésű, vagy zablisztet - bár  utóbbi esetében eléggé megkeményedik a tészta - erre ügyeljünk, pl. : a szósz legyen kissé szaftosabb. Figyelj még arra is, hogy ne lisztezd túl, mert akkor nagyon kemény lesz, mire megsül!!!

Ezután 1-2 órára rakd félre pihenni. A tésztád akkor az igazi, ha így néz ki a pihenő idő után:

pizza pizza világnapja pizza története recept történet világnap február 9Nagyjából duplájára kell megkelnie.

Amíg a tészta pihent, addig elkészítettem a húst. Ma tarját használtam (70-75 dkg), amit vékony szeletekre vágtam fel, kiklopfoltam, besóztam és köménnyel szórtam meg (aki nem tudná: bátran adj hozzá, kellemes íze lesz tőle!) Félreraktam addig így, amíg felvágtam a hagymát és paradicsomot a pizza alapjához.

pizza pizza világnapja pizza története recept történet világnap február 9

Mindennek alapja a szósz:

  1.  2 db vörös hagyma (ha nagyobb, elég 1-1,5)
  2.  1 nagyobb paradicsom (koktél 3 db
  3.  2 gerezd fokhagyma
  4. paradicsom sűrítmény ( a mai 2 db kisebb (15x20 cm)  pizzához 60 grammosat haszanáltam )
  5. kukorica 340 gramm
  6. gomba 250 gramm
  7. cukor
  8. oregánó
  9. bazsalikom
  10.  bors

pizza pizza világnapja pizza története recept történet világnap február 9

A végén, aki sajttal megszórva szereti (van olyan, aki nem????? (és ezt nem a laktóz érzékenyekre értem, mert náluk megértem)), kb 25 dkg trappistát kell majd felhasználnia.

Jöjjön most a mókásabb része :)

pizza pizza világnapja pizza története recept történet világnap február 9

Tényleg jobban megy így a munka :)

pizza pizza világnapja pizza története recept történet világnap február 9

A hagymát és paradicsomot összepíritottam, majd hozzáadtam a kukoricát és gombát (jól lecsöpögtetve, ha konzerves volt) és egy kis vizet (0,5-1 dl), hogy kicsit párolodjon. A paradicsom sűrítményt felbontottam, majd egy kis tálba kiöntöttem - a tégelyt 2-3x vízzel átöblítettem, és szintén a tálba borítottam a tartalmát. Addig hígítottam vízzel, ameddig közepes sűrűségű nem lett.
(Ha netán túlhígítod, ne aggódj, kicsit tovább kell főznöd, és a leve elpárolog majd!)
Fűszerekkel megízesítettem ( cukor helyett lehet a kukorica konzerv levéből egy keveset hozzáadni, az is eléggé édeskés)
A szósz alapja szerintem:
 

pizza pizza világnapja pizza története recept történet világnap február 9

2-2 kiskanállal szórtam bele. A fokhagymát a kés lapjával megtörtem -  (ez abból a szempontból praktikus, hogy a késsőbbiekben, mikor megkened a tésztát a szósszal, ki tudod szedni belőle, így  a kényesebb egyéneket sem fogják zavarni a kisebb darabkák) - és beledobtam a szószba. 
Ezután öntsd hozzá a párolgó hagyma-paradicsom-gomba-kukorica kombóhoz.
Miután a gomba is megfőtt, kóstold meg, hogy megfelel-e az ízvilágodnak, ha kell fűszerezz még!

Ezután nyújtsd ki nagyjából a tésztát belisztezett gyúródeszkán, majd szintén lisztezett és zsírozott, vagy szilikonos sűtőpapírral kibélelt tepsiben süsd kb 60-70 percen át (gázsütőben, 180 fokon), majd szórd meg reszelt sajttal.

pizza pizza világnapja pizza története recept történet világnap február 9

Amíg sül a pizza, addig is pár érdekes információ még, ha érdekel:

http://starity.hu/magazin/59814-26-dolog-amit-nem-tudtal-a-pizzarol/

Jó étvágyat kívánok! :D

pizza pizza világnapja pizza története recept történet világnap február 9